Napotki in nasveti
02. Januar 2023

Zakaj izbrati karierni coaching?

Karierni coach vam skozi individualno prilagojen proces pomaga definirati in doseči vaše karierne cilje. Vrednosti, ki jih prinaša karierni coaching, je več...

Preden odgovorim na zgoraj zastavljeno vprašanje, poglejmo, kaj coaching sploh je. Po definiciji mednarodne zveze coachev (ICF), je coaching »partnerstvo s klienti v premišljenem, izzivalnem in ustvarjalnem procesu, ki kliente navdihuje, da povečajo svoj osebni in poklicni potencial.« Karierni coach je torej vaš partner, ki vam skozi individualno prilagojen proces pomaga definirati in doseči vaše karierne cilje. Preko dobro izbranih vprašanj vam pomaga poiskati odgovore, ki vas bodo pripeljali do želenega cilja, vas podpira in spodbuja odgovorno delovanje v smeri uresničevanja vašega profesionalnega razvoja.
 
Kakšno vrednost vam prinaša karierni coaching?
  1. Vaš karierni coach je odličen poslušalec in sogovornik
Ko si želimo karierne spremembe, ko iščemo prvo zaposlitev ali ko želimo napredovati se v nas porajajo številna vprašanja, na katera ne najdemo odgovora. Želeli bi se z nekom pogovoriti, pa ne vidimo prave osebe za pogovor; družina bi z mano delila strahove, kaj pa če..., prijateljici ali prijatelju v tej fazi še ne želim zaupati svojih želja, kolegi v službi ali moj vodja moje spremembe ne bi odobravali, itn. Prav v takih situacijah je karierni coach prava oseba za pogovor, saj so coachi odlični poslušalci, ki ne sodijo o vaših odločitvah in željah, temveč jim samo prisluhnejo ter vam skozi pogovor pomagajo poiskati odgovore na vprašanja, ki se porajajo v vas.
  1. Karierni coach  vam pomaga pogledati na vaš profesionalni razvoj iz različnih zornih kotov
Ko napišemo gradivo, pomemben članek ali drugo besedilo, si velikokrat želimo drugo mnenje nekoga, ki ni povezan s samo vsebino in na vse skupaj lahko pogleda z drugega zornega kota ter nam odpre vprašanja, na katera sami nismo niti pomislili. Karierni coach nam lahko zagotovi tak način vodstva skozi proces profesionalne rasti, saj običajno vidi stvari, ki jih mi ne vidimo, v nas prepozna talente, ki se jih sami ne zavedamo, nas seznani s kariernimi možnostmi na katere sami nismo niti pomislili.
  1. Karierni coach je vaš partner na poti profesionalnega razvoja
Skupaj s coachem boste lažje jasno definirali vaše karierne cilje in  opredelili akcijski načrt za njihovo realizacijo.  Ko na poti do ciljev naletite na različne izzive ali ovire, vam coach pomaga poiskati znanje in moč znotraj sebe ter podporo v vašem okolju, da se z izzivi uspešno spopadete  in ovire preskočite.
  1. Karierni coach vam pomaga zapisati življenjepis, s katerim boste naredili vtis
Preprosto posodabljanje vašega življenjepisa in pošiljanje številnim podjetjem za različna delovna mesta običajno ne prinese želenega rezultata. Potrebujete življenjepis, ki bo izstopal in ciljno usmerjeno pošiljanje. Karierni coach bo skupaj z vami oblikoval življenjepis, v katerem boste pokazali, da razumete naloge in pozicijo delovnega mesta na katerega se prijavljate, da razumete potrebe organizacije, kakšno vrednost prinašate podjetju in po čem se razlikujete od konkurence.
  1. Karierni coach vas podpira pri razvoju novih veščin, ki jih potrebujete za uresničevanje želenih sprememb
Delovno okolje se zelo hitro spreminja  in za uspešen profesionalni razvoj se moramo stalno učiti, razvijati nove veščine in pridobivati nove kompetence. Karierni coach nam pomaga identificirati naše slepe pege in skrite talente, nas vodi v procesu izkoriščanja naših talentov pri uresničevanju naših ciljev ter nam pomaga razvijati veščine s katerimi bomo odpravili naše slepe pege. Razvoj novih veščin in uresničevanje sprememb s pomočjo coacha je lahko zabavno, kreativno, včasih težko, zagotovo pa nikoli osamljeno, saj je z vami oseba, ki vas razume, ki ne sodi in je vedno tam zaradi vas.

ZAKAJ se torej odločiti za kariernega coacha? Ker:
  • vam pomaga ostati fokusiran na vaš karierni cilj in spodbuja vaše odgovorno ravnanje,
  • verjame v vaše sposobnosti in skrite potenciale,
  • spodbuja vašo samozavest in vam pomaga odpravljati dvome vase,
  • vas podpira pri vseh razvojnih aktivnostih in skupaj z vami proslavlja vaš uspeh,
  • je odličen poslušalec in sogovornik, ki ve, kdaj spraševati, kdaj molčati in kdaj preprosto biti tam samo za vas.
Vse pravice pridržane © BeCome 2021, izdelava MMStudio